لایحه تاخیرات
یکی از اصلی ترین چالش هایی که در صنعت ساخت و ساز و ... در دنیای امروز دیده می شود، تاخیر در پروژه است. چنین معضلی سبب افزایش هزینه های مربوط به ساخت و ساز و تحویل پروژه ها می شود. قطعا در این شرایط می توان انتظار افت کیفیت پروژه ها، افزایش بحران های مالی و حتی از دست دادن متقاضیان و مشتریان بشود. به همین دلیل مدیریت درست تاخیرات بوجود آمده، اهمیت زیادی خواهد یافت. این مدیریت خود دارای امور مختلفی مانند تشخیص به موقع علت تاخیرات، ارزیابی اثرات، اتخاذ تدابیر مناسب و ... می باشد. همچنین مدیران پروژه باید برای مدیریت تاخیرات از ابزار ها و روش های مختلف استفاده کنند و فرصت هایی برای بهبود عملکرد پروژه ایجاد کنند. در این مطلب قصد داریم از صفر تا صد شما را با لایحه تاخیرات آشنا کنیم. اگر شما هم قصد دارید به طور کامل با این لایحه آشنا شوید، این مطلب برای شماست. پس تا پایان مطلب همراه ما باشید.
لایه تاخیرات و مفهوم آن
از لایحه تاخیرات می توان به عنوان ابزاری برای مدیریت و کنترل پروژه در فرایند عملی کردن پروژه ها یاد کرد. این لایحه به بیان بهتر یک سند رسمی است که در آن مواردی چون موانع و یا انحرافاتی که ممکن است تاخیر در انجام پروژه را باعث شوند، یش بینی می شود. چنین سندی باید دراختیار کارفرما قرار گیرد. سپس کارفرما می تواند با شناخت دقیق موارد ذکر شده در لایحه تاخیرات، برنامه ریزی مناسبی تدوین کند. به طوری که خبری از هرگونه تاخیر و ... نباشد.
اصلی ترین هدف از تنظیم لایحه تاخیرات که در دوره msp هم به ان اشاره شده است، شناختن موانع و انحرافاتی است که در مسیر پروژه ایجاد می شوند. طوری که با برنامه ریزی دقیق، کیفیت انجام پروژه به حداکثر برسد. قطعا در این شرایط خبری از تاخیر نخواهد بود. همانطور که می دانید بروز تاخیر در مسیر انجام پروژه، هزینه های زمانی و مالی بیشتری را به کارفرمایان تحمیل می کند.
نگاهی به عوامل موثر در تاخیرات پروژه ها
مشکلات مختلفی از سوی کارفرمایان و مشاوران در مسیر انجام پروژه ها ممکن است ایجاد شوند. از مهم ترین این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغییرات در محدوده کاری
- تاخیر در پرداخت مبالغ پیش پرداخت
- تاخیر در ارائه و پرداخت صورت وضعیت
- تاخیر در ارسال نقشه
- و ...
علاوه بر تمامی موارد فوق ممکن است مشکلاتی مانند عدم تامین مصالح به موقع و کافی هم بروز کنند. گاهی اوقات عدم براورد و بررسی صحیح و کامل پروژه نیز سبب بروز مشکلاتی مانند عدم تناسب زمان انعقاد قرارداد با حجم کاری و زمانی خواهند شد. بدیهی است که این مشکلات ممکن است سبب ایجاد تاخیر در پروژه و ... بشوند. در پروژه های عمرانی شاهد یک مشکل بزرگ هستیم و آن عدم انطباق پیمانکاران با برنامه های مشخص می باشد.
چنین مشکلاتی از جمله مواردی هستند که سبب بروز تاخیر در انجام پروژه می شوند. درمیان این مشکلات، نباید از مواردی مانند نبود برنامه تدارکات، کنترل بهینه مواد و مصالح مصرفی چشم پوشی کرد. به همین دلیل کنترل و آگاهی دقیق کارفرمایان نسبت به پروژه، اهمیت زیادی دارد. طوری که مشکلات مربوط به عدم انطباق پروژه با الزامات آن مدیریت شوند.
نحوه نگارش لایحه تاخیرات
اوّلین کاری که در مسیر انجام و نگارش لایحه تاخیرات باید انجام داد، گردآوری مستندات مربوط به تاخیرات است. در آموزش پریماورا نحوه پیوست نمدن مدارک در برنامه زمانبندی اموزش داده شده است. در گام بعدی باید به کمک روش های تحلیل تاخیرات فنی، تاخیرات احتمالی روی برنامه زمان بندی اعمال شوند. عوامل مختلفی ممکن است روی برنامه زمان بندی موثر واقع شوند. از مهم ترین این عوامل می توان به فاکتور های فنی و مالی اشاره کرد. به منظور حساب کردن تاخیرات فنی باید از بخشنامه های معتبر استفاده کرد. از مهم ترین این بخشنامه ها می توان به بخشنامه هایی مانند 5090 و یا 1300 اشاره کرد. درپایان بعد از تعیین تاخیرات مختلف فنی و مالی، این لایحه آماده می شوند. این لایحه; یعنی لایحه تاخیرات شامل گزارش تاخیرات و هرگونه مستندات مربوط به آن می باشند. چنین لایحه ای به منظور ارائه اطلاعات مربوط به تاخیرات و راهکار های احتمالی، نقش مهمی را بازی می کند.
شما میتوانید دوره اموزشی کامل لایحه تاخیرات را از وبسایت پروژه یار دریافت نمایید.
زمان تهیه لایحه تاخیرات
به دنبال اتمام دوران یک پیمان، درصورتی که انجام کار به پایان نرسیده باشد، مهندس مشاور باید ورود کند. این فرد متخصص باید علل بروز تاخیر را بررسی کند و میزان و مدت مجاز و غیرمجاز آن را با توافق پیمانکار مشخص کند. چنین تعیناتی باید وابسته به موارد مشخص شده و با نظر کارفرما اعلام شود. درصورتی که مشاور بدون هرگونه توافق پیمانکار اقدام به اعلام نتیجه به کارفرما کند، امکان اعتراض قانونی برای پیمانکار وجود دارد.
درنهایت باید تاخیرات کلی که برابر با تاخیر مجاز و تاخیرات غیرمجاز است، محاسبه شود. چنین بندی دارای اهمیت زیادی است و به همین دلیل باید بانهایت هماهنگی بین عوامل مختلف نگارش شود. از مهم ترین این عوامل مختلف می توان به مشاور، پیمانکار، کارفرما و ... اشاره کرد. در این صورت هرگونه ابهام برطرف می شود.
مستندات لازم در لایحه تاخیرات
همانطور که دانستید یکی از مسائل مهمی که در پروژه های ساختمانی ممکن است رخ دهد، تاخیر در آنهاست. به منظور اثبات تاخیر بوجود آمده باید مواردی مانند زمان شروع و پایان تاخیر، زمان آگاه سازی کارفرما و مستندات مربوط به موارد مذکور را تهیه کرد. از مهم ترین مستندات قابل ذکر در این باره می توان به قرارداد اوّلیه، صورت جلسات، صورت وضعیت ها و ... اشاره کرد. از این مستندات می توان به عنوان شواهدی به منظور به اثبات رساندن تاخیر و مسئولیت های مربوط به آن یاد کرد.
سخن پایانی
از لایحه تاخیرات می توان به عنوان یک ابزار حقوقی یاد کرد که در قرارداد های ساخت و ساز استفاده می شود. این ابزار حقوقی به مالک و یا پیمانکار این امکان را می دهد که درصورت عدم انجام پروژه در زمان مقرر، به منظور جبران خسارات کارفرما، خساراتی را از پیمانکار پرداخت کند. آیا شما نیز تجربه برخورد با چنین لایحه ای را دارا هستید؟ از طریق بخش کامنت ها با ما تجربیات خود را درمیان بگذارید. امیدواریم این مطلب حقوقی برای شما عزیزان مفید بوده باشد. از اینکه ما را تا پایان همراهی کردید، از شما ممنونیم.